Ízeltlábúak.hu
Add a Startlaphoz
Kedd, 2021-04-20, 11:58 PM
Nyelv választás

Keresés

Honlap-menü

Rendek

NévjegySzerzői jogvédelem
Az oldal creative commons szerzőjogi védelem alá esik.
Az itt megjelenő tartalmak csak az oldal szerkesztői által engedélyezett kereteken belül másolhatók.
-->

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Naptár
«  Április 2021  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Google+

Webkatalogus
Webkatalógus

Fűrészlábú szöcske (Saga pedo) 

Hazánk és Európa egyik legritkább, legerősebben veszélyeztetett és egyben a legnagyobb rovar faja a fűrészlábú szöcske. Hazánkban, mint több más Európai országban, a kipusztulás szélére sodródott e faj. Esetleges eltűnésével egy különleges életmódú, szaporodású, ősi származású szöcskefajjal lenne szegényebb a hazai fauna.

 

Elterjedése:

 

Magyarországon, mint Európában mindenhol, ritka, veszélyeztetett faj. Idehaza 1961 és 2011 között kimutatták az Aggteleki karsztban, a Zempléni-hegységben, a Bükkben, a Mátrában, a Cserháton, a Naszályon, a Börzsönyben, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, a Budai hegységben, Vértesben, Velencei-hegységben, Bakonyban, Mecseken, Villányi-hegységben, és az Alföldön. Minden lelőhelyén ritka egyedszámban található és sajnos sok helyről már kipusztult. A saját fotóimon szereplő példányt 2011.08.30.-án a Remete-hegyen fotóztam.

 

A Saga nem öt faja él Európában: S. natoliea., S. campbelli campbelli S. campbelli gracilis (alfaj), S. rammei, S. hellenica, és a hazánkban is honos S. Pedo.

 

Kinézete:

 

Más fajjal összetéveszthetetlen a hazai faunában. Testhossza tojócsővel együtt a 10-14centimétert is meghaladja. Karcsú testű, hatalmas fejű faj. A homlok sima, rendszerint két barna homlokponttal, rágói nagyok, erősek. A csápok hossza meghaladja a test háromnegyed részét is. Az első két pár láb alsó felén erős, fűrésszerű fogak találhatók. A harmadik pár „ugróláb” hosszú, vékony, a többi szöcskefajéhoz képest „erőtlen”. A tojócső hosszú, enyhén felfelé ívelő, szárnyakkal nem rendelkezik. A Saga pedo fajnak csak nőstény egyedei ismertek (régebben felröppentek hírek külföldön hím egyedekről is, de ez soha nem lett bizonyítva és valószínűleg félre határozásról más Saga fajok hímjeiről lehetett szó), kizárólag szűznemzéssel szaporodik, ezzel egyedülálló a Saga nemben. Színezete a környezethez idomuló zöld, esetleg zöldes barna. Hatalmas termete ellenére nehezen észrevehető faj.

 

Életmódja:

 

Kizárólag ragadozó faj, rovarokkal táplálkozik. A fajra jellemző, hogy saját testméretétől lényegesen kisebb prédára nem támad (szakirodalom ezt a határt a testméret tizedétől lefelé adja meg). Lárva állapotban előnyben részesíti a puhább kutikulával rendelkező rovarokat, a kifejlett egyed nagyrészt Acrididae fajokkal táplálkozik. Lesből, az imádkozó sákához hasonló módon cserkészi be egyes esetekben zsákmányát. Támadás-zsákmányszerzési aránya viszont lényegesen rosszabb az ilyen esetekben az imádkozó sáskákáénál, ez a rosszabb látására (az összetett szemekben a Mantisoknál az ommatídiumok száma 8-9000 közt mozog, ellenben az a Saga fajoknál ennek a felét sem éri el) vezethető vissza, valamint a zsákmány megragadására szolgáló kevésbé speciálisan fejlet lábakra. Rajtuk kívül nem ismerünk más fajt, ami lesben álló vadász lenne ennyire közepes optikai, illetve a táplálék megragadására szolgáló eszköztárral. Ezeket a hiányosságait egyedi módon kompenzálja, a táplálék állatai nappal aktív sáska és szöcske fajok, a fűrészlábú szöcske viszont alkonyatkor aktív, ilyenkor lopakodva közeliti meg a már nyugalomban lévő prédát, majd mikor a közelébe ért csap le rá. A táplálékát erősen tüskézett első négy pár lábával ragadja meg, majd erős rágóival elsősorban a tori idegdúcot és a nyelőcsövet támadja. Szükség esetén további feji, tori harapással roncsolja a préda idegrendszerét. Jellemző a fűrészlábú szöcskére, hogy nem a zsákmányejtés helyén táplálkozik, hanem egy nyugodt helyre hurcolja, ahol érdekes testtartásban, hátsó lábairól a talaj felé függeszkedve fogyasztja el azt. Ragadozó életmódjából kifolyólag csak pozitív gazdasági szereppel rendelkezik a növényevő sáskák irtása által. Természetes ellensége az ízeltlábúink közt nincs, rovarevő emlősök, madarak, hüllők támadhatják, ellenük tövises lábaik erőteljes rúgásaival, illetve erős rágóival védekezik. Általában ezekhez csak végső esetben folyamodik. Amíg lehetséges, igyekszik támadóját jellegzetes riasztó pózával elriasztani. Elülső tövises lábait széttárva felemeli, rágóit a lehető legnagyobbra nyitja. A Saga pedo esetében előfordul, hogy különböző zavaró körülmények hatására megmerevedik, kataleptikus állapotba kerül. Ez az állapot 2-20 percig tart.

A fűrészlábú szöcske szűznemzéssel szaporodik, a nőstények a talajba 3-6cm mélyen helyezik a petéket, több halomba. Egy-egy halomban a peték száma 0-6 közé tehető. A tojásrakás augusztus-szeptember hónapban történik, ezek után a nőstény legyengül, majd elpusztul.

A kikelő lárvák a hetedik vedlésre fejlődnek imágóvá.

 

E ritka, ősi, különleges életmódú faj fokozottan védett! Jelenleg hazánkban eszmei értéke 50000 Ft! Óvjuk, ha a természetben összeakadunk vele!

További képek >>> Fűrészlábú szöcske (Saga pedo)

Szerző LGM

Copyright MyCorp © 2021
Ingyenes webtárhely uCoz